Osnovne informacije
   Program škole
   Geografski položaj  Stare planine
   Vegetacija Stare  planine
   Smeštaj i ishrana
   Fotografije sa seminara
   Fotografije sa terena - Stara planina
   Izveštaj

   

Letnja škola srpskog folklora

Centar za istraživanje folklora, Odseka za srpsku književnost, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, zajedno sa Zavičajnim muzejem u Knjaževcu, od 6. do 20. jula 2014. godine organizuje letnju školu Tradicionalna kultura Srba. Tema ovogodišnje škole biće Bilje u srpskom folkloru i narodnoj književnosti.

Škola je namenjena svim zainteresovanim studentima osnovnih, master i doktorskih studija koji studiraju: književnost, jezik, etnologiju, etnomuzikologiju, antropologiju, sociologiju, filozofiju, istoriju, turizmologiju, botaniku, biologiju, etnobotaniku, fitofarmaciju i srodne discipline.

Letnja škola nosi 10 ESPB bodova. Prihvataće se i polaznici koji nisu studenti i kojima nisu potrebni ESPB bodovi.

Školu mogu pohađati polaznici iz Srbije i inostranstva.
Ukupna cena za pohađanje škole, koja uključuje troškove školarine, posebnih aktivnosti na terenu, smeštaja, ishrane, izleta, ulaznica za muzeje i arheološke iskopine, iznosi 850 evra u dinarskoj protivvrednosti.

ROK ZA PRIJAVU STUDENATA: 15.05.2014.
KONAČAN SPISAK POLAZNIKA: 01.06.2014.

Za prijavu je potrebno poslati motivaciono pismo (do 1000 slovnih znakova) i kratku biografiju na srpskom ili engleskom jeziku na mejl adresu zoja@ff.uns.ac.rs.

Napominjemo da postoji mogućnost da organizator za nekoliko studenata pokrije troškove boravka i školarine, pa vas molimo da što pre pošaljete svoju molbu, sa motivacionim pismom i kratkom biografijom, s napomenom da biste želeli da dobijete odgovarajuću finansijsku pomoć.

Jezici na kojima se odvija nastava: srpski, engleski

Broj polaznika: 30

Sadržaj letnje škole:
1.  Teorijska nastava (Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu; 25 časova):  uvod u tradicionalnu kulturu, biljni kodovi u tradicionalnoj kulturi, značenja i funkcije pojedinih vrsta bilja i rastinja u tradicionalnoj kulturi Srba; osnove terenskih istraživanja (tehnike i metode).

2.   Terensko istraživanje (Stara planina, Knjaževac, 7 dana):
Praktična primena usvojenih znanja: razgovor sa izabranim kazivačima, izleti na Staroj planini (magijska i obredna upotreba bilja, upoznavanje sa tradicionalnom fitoterapijom, narodna jela i pića od bilja – medonosne biljke/med; vinova loza/vino... –  floralna ornamentika na odevnim predmetima, prepoznavanje i branje određenih vrsta biljaka).

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu