Početna > Vesti>

AFI 2011 (Année Francophone Internationale – Internacionalna godina frankofonije) br. 20

Izveštaj za Srbiju pripremila prof. dr Ljiljana Matić

          U martu, koji je proglašen mesecom frankofonije u Srbiji, Ambasador Francuske u Srbiji, G. Fransoa-Gzavije Denio (François-Xavier Deniau), održao je 25. marta 2011. godine predavanje pod naslovom „Savremena Francuska u Svetu“ na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Nakon predavanja, usledila je diskusija sa profesorima i studentima sa Fakulteta.

          Dana 31. marta, u okviru proslave frankofonije u Srbiji, u Matici Srpskoj, prvom srpskom književnom, naučnom i kulturnom udruženju osnovanom 1826. u Pešti, a čije se sedište od 1864. nalazi u Novom Sadu, održana je promocija knjige ogleda Krin u snegu Ljiljane Matić, redovnog profesora francuske i frankofone književnosti na Univerzitetu u Novom Sadu (videti u poglavlju Tumačenja frankofonih dela). Eseji govore o kvebeškim temama, delima i piscima, a knjiga je objavljena na francuskom jeziku u izdanju monografijâ Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, uz finansijsku podršku Ministrastva za nauku Republike Srbije.

          U maju je u Novom Sadu održano 56. Sterijino pozorje, prestižan pozorišni festival, kada je do 3. juna prikazano četrnaest pozorišnih komada. Sterijino pozorje ustanovljrno je 1956. godine kao stalni i takmičarski festival nacionalne drame i pozorišta, u okviru proslave 150. godišnjice rođenja i stogodišnjice smrti velikog komediografa Jovana Sterije Popovića, srpskog Molijera.

(AFI 2011, Evropa, str. 225.)


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu