Početna >
BASILEUS - mobilnost na svim nivoima studija i mobilnost nastavnog i naučnog osoblja

Poštovani profesori Univerziteta u Novom Sadu,

Želela bih da vam skrenem pažnju da konkursi za sve kategorije akademske mobilnosti u školskoj 2009/2010. godini u prvom velikom programu Evropske komisije namenjenom pospešivanju mobilnosti studenata i osoblja u zemljama Zapadnog Balkana traju do 15. marta 2009. godine.

Reč je o programu: ERASMUS MUNDUS EXTERNAL COOPERATION WINDOW - BASILEUS

O svim detaljima se možete informisati prvo preko sajta UNS-a (http://www.ns.ac.yu/sr/), a zatim putem sajta Basileus-a (http://www.basileus.ugent.be/).


Izdvojila bih par informacija:

Nastavnom i naučnom osoblju UNS-a na raspolaganju je konkurisanje za jednomesečne boravke na EU partnerskim univerzitetima i stipendija od 2500 evra. Ako već imate uspostavljenu saradnju sa nekim od partnera, vrlo lako možete tražiti i dobiti pismo preporuke od svojih kolega, jer se ono traži u prijavi. (Pismo preporuke od univerziteta - domaćina se inače zahteva u sledećim kategorijama: Teaching staff, doctoral students & postdoctoral students). Bilo je slučajeva u kada su profesori uspešno uspostavili kontakt zbog želje da se prijave na Basileus.

Svim studentima UNS-a (osnovne, master, doktorske i postdoktorske studije) takođe je na raspolaganju konkurisanje za razmenu i stipendije od 1000 evra mesečno za BA/MA, 1500 evra mesečno za doktorante i 1800 evra mesečno za postdoktorante.

Ukoliko znate da se neki vaš student interesuje da deo svojih novosadskih studija (obično 6 ili 10 meseci...i duže na nekim nivoima) provede u inostranstvu, slobodno ga informišite o programu Basileus. Studentima će svakako trebati saveti profesora u toku prijavljivanja, jer pitanje akademskog priznavanja predmeta položenih u inostranstvu treba da ide glatko po njihovom povratku. Ključ uspeha je da kandidati pronadju adekvatan studijski program na nekom od partnera.

Najveći deo budžeta je namenjen studentima osnovnih studija, jer Evropska komisija želi da što više studenata vrlo rano u toku svojih studija ima međunarodno iskustvo koje nam je zakinuto time što Srbija ne učestvuje u najvećem programu mobilnosti Erasmus/Socrates.

PARTNERI U BASILEUS-u su:
Ghent University - consortium co-ordinating institution (Belgium)
University of Nice Sophia Antipolis (France)
Lund University (Sweden)
University of Rome La Sapienza (Italy)
University of Ljubljana (Slovenia)
Sofia University St. Kliment Ohridski (Bulgaria)
University of Zagreb (Croatia)
University of Heidelberg (Germany)

Srdačan pozdrav i sve najbolje,
Ivana Vujkov i Ana Šoti
(zajednički mejl: basileus_uns@uns.ns.ac.yu)
Univerzitet u Novom Sadu, Kancelarija za međunarodnu saradnju

p.s. U programu Basileus imate mogućnost da i vi date preporuku nekom od kolega sa ovih univerziteta i da oni apliciraju za dolazak na vas departman / odsek / fakultet - tj. UNS


 

 

© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu