Početna >

Književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ Ivanu Negrišorcu
(prof. dr Draganu Staniću)


U okviru književne manifestacije "Slovo ljubve" koja će se održati 22. juna u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu biće uručena Književna nagrada "Despotica Angelina Branković" ovogodišnjem laureatu Ivanu Negrišorcu – prof. dr Draganu Staniću, sa Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta.

Ivan Negrišorac je nagrađen za knjigu pesama „Izložba oblaka: izabrane i nove pesme”, Fondacija „Grupa sever”, Novi Sad, 2017.

U obrazloženju se, pored ostalog, navodi da je „Negrišorac već nekoliko decenija ulazi u red najcenjenijih savremenih srpskih pesnika (...) a njegove najnovije pesme pokazuju da se stvaralačka avantura sada kreće u nekoliko različitih tokova: nastavlja se pesništvo stavljeno u službu izražavanja religioznih shvatanja, nastavlja se napor da se kroz govor lirskih junaka kaže nešto bitno o srpskoj kulturi i njenom karakteru, i dalje se crtaju detalji topografije srpske kulture, i dalje – jer reč je o izvornom lirskom odnosu – jedna osetljiva subjektivnost beleži svoj doživljaj, svoje čitanje sveta kao otvorene knjige”.

Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve" i Književna nagrada „Despotica Angelina Branković" podsećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je ovaj deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.
Manifestacija se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Foto: Dnevnik (Branko Lučić)


 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu