Početna > Vesti>

Mostovi i 11. godina Odseka za medijske studije
u petak na Filozofskom fakultetu

 

Tradicionalan međunarodni naučni skup „Mostovi medijskog obrazovanja“ u organizaciji Odseka za medijske studije biće održan u petak i subotu, 22. i 23. maja, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, čime će biti obeležena i jedanaesta godišnjica postojanja ove katedre. "Mostovi" će, kao krovna konferencija, obuhvatiti dva naučna skupa pod nazivima "Digitalne medijske tehnologije i društveno obrazovne promene" i "Mediji, religija i tranziciona pravda na Zapadnom Balkanu: komparativna analiza medija", uz učešće brojnih uglednih naučnih radnika i drugih eksperte za medije iz naše zemlje, regiona i šire.

„Mostovi medijskog obrazovanja“ će, ukupno gledano, biti održani sedmi put, uz učešće medijskih eksperata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Turske, Holandije i Srbije. Ovaj naučni skup će biti otvoren u petak u 11 časova, svečanim skupom u Kino sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Tom prilikom će biti obeleženo jedanaest godina rada Odseka za medijske studije uz dodelu nagrada i priznanja najboljim studentima. Zvaničan rad konferencije otpočeće plenarnom sesijom na engleskom jeziku, na kojoj će izlagati Vjekoslav Perica sa Univerziteta u Rijeci, Vladislava Gordić Petković sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada. Potom će se rad podeliti u dve paralelne sesije, prema temama podkonferencija.

Izuzetno zanimljivi biće i prateći programi ovogodišnjih "Mostova medijskog obrazovanja". Pažnju medija i akademske javnosti privlači promocija knjige "Smijeh slobode" autora Borisa Pavelića, uglednog hrvatskog novinara koji je napravio pregled svih 25 godina izlaženja kultnog splitskog političko-satiričnog nedeljnika "Feral tribjun". Istog dana, u petak, biće promovisana i knjiga "Mreže medijske stvarnosti" autorki Milice Andevski i Jasmine Arsenijević, a takođe će biti održana i radionica posvećena problemu plagiranja naučnih radova, koju će voditi dr Viktorija Car sa Univerziteta u Zagrebu.

Teme ovogodišnje podkonferencije „Digitalne medijske tehnologije i društveno obrazovne promene“ će biti: Javni medijski servisi i digitalizacija, Manjinski mediji, digitalizacija i privatizacija, Marginalizovane grupe u digitalnom okruženju, Društvene mreže, onlajn platforme i mediji, kao i Digitalna medijska pismenost. Drugu naučnu konferenciju, posvećenu medijskoj slici religije i tranzicione pravde na Zapadnom Balkanu, treću godinu za redom organizuju Odsek za medijske studije i Centar za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Nacionalne zadužbine za demokratiju iz Holandije. Cilj konferencije je da okupi ljude iz različitih akademskih disciplina, oblasti i interesovanja, kako bi razmenili ideje i utvrdili veze između tranzicione pravde, medija i religije.

Akcenat skupa biće na sledećim temama: Medijski diskurs o nacionalizmu, ekstremizmu i suočavanju s prošlošću, Uloga medija u promociji nacionalizma i ekstremizma, Metodološki problemi u odnosima tranzicione pravde i religije, Disciplinarni aspekti: sociologija, studije religije, mediji, pravo, književnost, Faktori koji su uključeni u odnose između tranzicione pravde i religije: kultura, politika, mediji, rodna prava, verske tradicije, Religija i prava LGBT zajednice u medijskom kontekstu i Mediji, religija i inicijativa za fomiranje Regionalne komisije za žrtve (REKOM). Rezultat rada obe konferencije biće elektronski zbornici sažetaka, kao i štampani zbornici radova.


 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu