Početna > Vesti>

Univerzitet u Novom Sadu u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji poziva na

PREDAVANJE

1914–2014: mudro obeležiti jednu stogodišnjicu /
1914 – 2014 : réflexions sur le bon usage d’un Centenaire



Žan-Noel Žanene, univerzitetski profesor, istoričar politike, kulture i medija
Stanislav Sretenović, naučnih na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu (moderator)

Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, kino-sala 
7. mart 2014, 11 časova

 

Francuski institu u Srbiji, u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, poziva na predavanje „1914–2014: mudro obeležiti jednu stogodišnjicu“ u okviru ciklusa „Razmišljanja o ratu“. Prvi gost ovog ciklusa je Žan-Noel Žanene, profesor na Institutu političkih studija u Parizu.

Apstrakt

U godini koja obuje manifestacijama posvećenim Velikom ratu, nameće se pitanje mudrog obeležavanja njegove stogodišnjice, imajući pre svega u vidu najmlađe generacije. Govoriti o ratu, a prvenstveno o ovome, koji je bio strašna kataklizma našeg kontinenta, znači razumeti užasni splet okolnosti koje su zapalile planetu i obeležile čitav jedan vek oružjem i krvlju; to znači zamisliti se nad krhkošću mira, danas kao i nekada, uprkos izvanrednim promenama kroz koje je prošla planeta; to znači razmisliti o konstrukciji Evrope, koja je, ne ostvariviši se dvadesetih godina, uzela maha pedesetih; to znači, posmatrati iz godine u godinu odnose između građanskih i vojnih vlasti, mesto medija između istine i patriotizma, ulogu obrazovanja u izgrađivanju kolektivnog sećanja, mirnog ili agresivnog. Jednom rečju, to znači podsticati odgovornosti za budućnost obeleženu ovom tragičnom prošlošću.

O predavaču

Žan-Noel Žanene, profesor na Institutu političkih studija u Parizu, bio je na čelu „Radio France“ i „Radio France Internationale“, a predsedavao je Savetom za obeležavanje dvestogodišnjice Revolucije. Bio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine a zatim komunikacija i predsednik Francuske nacionalne biblioteke. Autor je brojnih dela o savremenoj istoriji.

* * *

Razgovor sa profesorom Žaneneom, u okviru ciklusa Forum univerziteta u Novom Sadu, organizuje Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i Filozofskim fakultetom u Novom Sadu.
Moderator predavanja je Stanislav Sretenović, naučnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu.
Ulaz je slobodan, a simultani prevod obezbeđen.

PREUZMITE FLAJER

 



 

 

 

 

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu