Početna > Vesti>

Proslava Kineske nove godine na Filozofskom fakultetu

Proslava Kineske nove godine obeležena je u petak, 31. januara 2014, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Ovom simboličnom proslavom najavljeno je otvaranje Konfučijevog instituta pri Fakultetu.

4

Skupu je prisustvovao ataše za obrazovanje kineske ambasade, profesor Sun, sa porodicom, gosti iz Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, profesori, studenti, kao i mnogobrojni posetioci iz Novog Sada. Proslavu je otvorila dekanica fakulteta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš pozdravnim govorom, a potom je mr Ivana Prica održala kratko predavanje o Kineskoj novoj godini i načinu njenog proslavljanja u zemljama mandarinskog govornog područja. Ovoj proslavi doprineli su i učenici Karlovačke gimnazije koji su izveli predstavu na kineskom jeziku „Protivrečiti samom sebi“ i pesmu „Gong xi“. U sklopu proslave održana je i radionica tradicionalnog ispisivanja kupleta i isecanje znakova dobrog znamenja na papiru.   

4

Dekanica je izrazila veliku zahvalnost ambasadi NR Kine na njihovoj podršci i pomoći za uspešnu realizaciju kursa kineskog jezika koji već četiri godine postoji na Filozofskom fakultetu.   „Nakon kursa, pripremanje Konfučijevog instituta je značajno. To je mali kulturni centar i odatle kreće diseminacija jezika i kulture, a iz toga svega i svi drugi kontakti. Reč je o dvosmernoj komunikaciji“, rekla je dekanica Živančević Sekeruš.
Za više detalja kliknite na:
Prezentacija
http://www.dnevnik.rs/drustvo/godina-konja-tiha-i-blagorodna
http://www.kanal9tv.com/srecna-kineska-nova-godina/

 

 

 

 

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu