Početna > Vesti>

Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum

Sindikat i Dekanat Filozofskog fakulteta organizovali su jednodnevnu ekskurziju u Viminacijum, arheološki lokalitet u blizini Kostolca,  26. maja 2013. godine za nastavnike i šefove službi. Cilj ekskurzije bio je obilazak ovog velikog antičkog grada i utvrđenja, kao i poseta izložbi „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije“  koja se organizuje u Viminacijumu u sklopu državnog programa proslave jubileja „Milanski edikt 313 - 2013, Srbija“.

Ostale fotografije možete pogledati ovde.

Refleksije na Viminacijum


Poštovane kolege i koleginice!

Kada sam u subotu uveče krenula za Srbobran nisam još slutila, da će ekskurzija za Viminacijum biti pravi doživljaj. Da priznam: nisam još bila južnije od Beograda. Muž mi je već par puta "lutao" u Srbiji i napravio prekrasne fotografije. Od tada sam osetila želju da bolje upoznam i ja Srbiju.
Kolege sa katedre za istoriju kao i koleginice sa katedre za srpsku književnost su se pobrinuli o atmosferfi našeg druženja na pravi način. Team building " nam se desilo " po prvi put, a bilo bi korisno ponoviti svake godine na raznim destinacijama.
Hvala Vam.
 P.S. Da ona naša siva-crvena zgrada od betona bude još toplija i komfortnija. A team što veći.
 Pozdrav!
Julijana Išpanović Čapo sa hungarologije


Veoma dobro osmišljeno i zanimljivo putovanje. Posebno lep doprinos ekskurziji su dale kolege koje su svoje znanje o antičkoj istoriji i umetnosti podelile sa ostalim putnicima.
U prilogu šaljem fotografiju amfiteatra.
Tanja Jevremov


Poštovani,
Ekskurzija je bila divna. Atmosfera kolegijalna i topla, baš kao i vreme.
S najiskrenijim pozdravima,
Mihajlo Fejsa


Poštovane kolege,
ova ekskurzija nije važna zbog toga što smo bili i videli Viminacijum, već je pre svega važna zbog boljeg upoznavanja i druženja sa kolegama sa različitih Odseka.
Tužno je, da je  za tridesetak godina koliko sam na Fakultetu ovo PRVA ekskurzija u organizaciji Fakulteta (ako grešim, neka me neko ispravi).
Mislim da ovakvo druženje može umnogome doprineti da se grade bolji međuljudski odnosi, bolja saradnja među kolegama i Odsecima, da se u ova nevesela vremena širi malo više pozitivne energije.
Nadam se da će biti još ovako lepih iznenađenja.

Srdačan pozdrav,

Ksenija Segedi
Rusinistika


Viminacijum

Zadnji put sam, po svojoj prilici u detinjstvu bila na školskoj ekskurziji -- tada smo obilazili spomenike iz drugog svetskog rata (pretežno betonske blokove). Čak ih se i ne sećam. U odnosu na to, ovo putovanje kroz vreme u Viminacijumu, kao i poniranje u podzemni svet (nekropolis) predstavljalo je za mene nezaboravni doživljaj.
Erika dr Bence


IZLET U VIMINACIJUM
Zadatu, a lepu obavezu da se opiše sopstveni utisak o izletu u Viminacijum, teško je realizovati u nekoliko rečenica. To je doživljaj koji bi zapremao veličinu jednog putopisnog eseja.
Činjenica, pre svega, da je naš fakultet došao na ideju da nas počasti posetom ovom neobično važnom i izuzetno dobro organizovanom antičkom nalazištu, dostojna je svake pohvale. Organizacija je bila odlična, komunikacija naše male autobuske zajednice izvanredna, a nalazište nadomak Požarevca, u Kostolcu, tik uz rudokop, izmamilo je kod mene svu silu oduševljenja. Kao istoričara kulture, zadivilo me je koliko je arheolog M. Korać postavio mogućnost da se uoči odnos paganskog i hrišćanskog. Uz posetu kripti,  s kopijama fresaka, u meni su izvirali stihovi Kavafijeve pesme „Hunc deorum templa“, koju su u „Letopisu Matice srpske“ objavili Ivan Gađanski i Ksenija Maricki Gađanski. U meni su se, ponavljam udvojeno, tako umnožavali virtuelni posetioci ovog nalazišta o kojem bi trebalo sve više govoriti.
Mirjana D. Stefanović


Osvrt na izlet u Viminacijum
Protekli izlet u Viminacijum, mesto drevne civilizacije na našim prostorima, nesvakidašnji je doživljaj, koliko ambijentom i istorijskim značajem, toliko i neusiljenom kolegijalnom atmosferom. Uspostavljeni mostovi ka  civilizacijskom trajanju, koje su nam kolege sa Odseka za istoriju svesrdno i prijemčivo predstavile, uveli su nas u svet rimskog mesta čije je stanovništvo brojalo tri do četiri hiljhade žitelja. Upoznali smo svet drevnog freskog slikarstva, osebujne ornamentike u izradi nakita i drugih umetničkih predmeta, rimskih kupatila i mesta za odmor, legijskog logora, impozantnog akvadukta koji je bio dugačak deset kilometara, carskog mauzolejai još nerastrpanog amfiteatra koji je, kažu, veći od današnje Beogradske arene.
Prijatna atmosfera, interesantnost viđenog, osvežena i produbljena, kao i nova poznanstva u okviru naše kuće, Filozofskog fakulteta, daju mi nagoveštaj da ću ovo uživanje smestiti u prtljag mnogobrojnih budućih sličnih putovanja. Pozdravljam inicijativu i dobrohotnost pokretača,Sindikat Filozofskog fakulteta i Dekanat.
Branka Jakšić Provči

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu