Početna > Vesti>

Počeo kurs persijskog jezika na Filozofskom fakultetu

Svečanim otvaranjem u subotu je označen početak fakultativnog kursa persijskog jezika na Filozofskom fakultetu. Pedeset tri polaznika dobilo je udžbenike i dodatni materijal za učenje, koji je obezbedio Kulturni centar Ambasade I. R. Irana.


Direktor Centra, dr Mahmud Šalui, tom prilikom je rekao da srpski jezk baštini preko 3000 reči iz persijskog, koji je preko turskog ušao u naš jezik i napomenuo da, iako smo prostorno udaljeni, moguće je približiti dve kulture putem reči. „Persijski jezik je jezik mira, ljubavi i dobrote, želimo da vas u to uverimo“, istakao je on i dodao da će najbolji studenti po završetku kursa moći da putuju u Iran.
Profesor Miloš Delić, koji će prvu generaciju polaznika podučavati osnovama persijskog jezika, kazao je da će oni, pored učenja samog jezika, imati priliku da učestvuju u drugim kulturnim aktivnostima. „Ukoliko vidimo da među njima postoji zainteresovanost za iransku kulturu, oni će moći da učestvuju u pesničkim večerima i izložbama, a najbolji će moći da uzmu učešće i na Festivalu iranskog pozorišta, koji organizujemo u Iranu“, rekao je on, dodajući da je ovo prvi put da se kurs persijskog jezika drži u Novom Sadu i da se raduje saradnji sa našim Univerzitetom.
Jedna od polaznica, Nina Maksimović, smatra da će joj učenje novog jezika svakako dobro doći, a kao glavni razlog zbog čega se prijavila, ističe želju za upoznavanjem persijske kulture.
Nakon formalnog otvaranja, prisutni su imali priliku da pogledaju dokumentarni film pod nazivom „Iran“, u kojem su predstavljeni najlepši iranski gradovi, građevine i druge znamenitosti. Prisutni su mogli u holu Fakulteta da pogledaju izložbu iranskih rukotvorina i da prelistaju iranske publikacije.


Dekanica Fakulteta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, napomenula je da je ovo prvi korak ka saradnji sa Kulturnim centrom Irana, a da, ukoliko bude zainteresovanosti, nije isključeno osnivanje studija persijskog, kao stalnog kursa na Filozofskom fakultetu.

 

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu