Početna > Vesti>

Univerzitet u Novom Sadu
NAUČNO-UMETNIČKI FORUM I ALUMNI UDRUŽENJE

POZIVAJU VAS NA PROJEKCIJU
FILMA ŽELIMIRA ŽILNIKA

RANI RADOVI
(SFRJ, 1969, 87 min, 35 mm, crno-beli)

režija: Želimir Žilnik
scenario: Želimir Žilnik, Branko Vučićević
dodatni dijalozi: Karl Marks i Fridrih Engels
kamera i montaža: Karpo Aćimović Godina

uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Čedomir Radović, Marko Nikolić, Slobodan Aligrudić

produkcija: Avala Film, Beograd, Neoplanta film, Novi Sad

ČETVRTAK 31. MAJ 2012. GODINE, 18 ČASOVA
KINO SALA FILOZOFSKOG FAKULTETA


Naučno-umetnički forum i Alumni udruženje Univerziteta u Novom Sadu organizuju projekciju filma RANI RADOVI (1969) istaknutog srpskog i jugoslovenskog filmskog stvaraoca Želimira Žilnika. Za ovaj film autor je, iste godine kada je snimljen, nagradjen Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu. Rani radovi pripadaju tzv. crnom talasu jugoslovenskog filma koji je ostao jedan od najznačajnijih doprinosa istoriji filma i ne samo filma. Nedavno je ovom fenomenu posvećena knjiga eseja pod naslovom Surfing the Black, Yugoslav Black Wave Cinema and Its Transgressive Moments (izd. Post-Academic Institute for Research and Production Fine Art, Design, Theory, Mastricht, Netherlands, 2012.) Poseban esej je posvećen Želimiru Žilniku: Shoot it Black! An Introduction to Želimir Žilnik (Boris Budan).

Mladen Dolar: Jugoslovenski crni talas iz 60-tih i 70-tih predstavlja jedan od najgrandioznijih, mada skrivenih, poglavlja istorije filma, tako izvrstan po svom društvenom i političkom angažmanu, svojoj formalnoj inventivnosti i hrabrosti. Ova knjiga omogućuje da zablješti njegova crnina. Ovo je Jugoslavija i moderni film u svom najcrnjem i najblještavijem izdanju.

Želimir Žilnik je snimio veliki broj filmova i dobio mnogobrojne međunarodne nagrade. Univerzitet u Novom Sadu će s ponosom predstaviti i neke druge filmove ovog autora u okviru serije predstavljanja istaknutih ličnosti iz nauke, kulture i drugih oblasti stvaralaštva, a koji su bili studenti našeg Univerziteta.



 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu