Početna > Vesti>

Predavanje u organizaciji Odseka za filozofiju


Predavanje na temu Evropska bioetika: od otkrića do realizacije i Neurofiziologija morala u ponedeljak, 5. marta 2012. od 11 časova u Kino sali Filozofskog fakulteta. Predavanja će držati prof. dr Amir Muzur i doc. dr Iva Rinčić sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.  

Činjenica da određenje onoga suštinskog bioetike meandrira između njenog ustrojenja kao filozofsko-etičke discipline, posebne etike, specijalne naučne discipline ili čak svojevrsnog društvenog pokreta u mnogome je determinisana američkim izvorima njene savremene naučno-popularne prisutnosti. Da li počeci eksplicitnih bioetičkih razmatranja i sam pojam bioetike ipak dolaze iz evropske misaone tradicije i to ne samo u vidu istorijsko-filozofskih eksponata već i kao putokazi za budućnosne perspektive ove discipline na Starom kontinentu, neka su od pitanja na koje odgovore nudi doc. dr Iva Rinčić u svome predavanju Evropska bioetika: od otkrića do realizacije.

Promišljanje određenih aspekata odnošenja bios-a i ethos-a na kojem počiva pojam bioetike može zavesti na staze biologističkog redukcionizma, ali isto tako i rasvetliti obećavajuće paralele funkcionisanja neuro-fizioloških struktura i ljudskih moralno-delatnih ispoljavanja, što u fokus svoga izlaganja Neurofiziologija morala stavlja prof. dr Amir Muzur.

Poziv na predavanje (doc)
Detaljnije o predavačima (zip)

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu