Početna > Vesti>

Promovisan zbornik "Uvod u rodne teorije"

Zbornik naučnih radova „Uvod u rodne teorije“ u izdanju ACIMSI centra za rodne studije i Mediteran pablišinga, promovisan je juče na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Uvodnu reč je održala prof. dr Vera Vasić, ističući da je poseban značaj ovog zbornika to što je on delo grupe autorki.

- Ovde se iz različitih uglova gleda na fenomen učešća žena u javnom životu, što je u nekim trenucima lepše i korisnije nego kad neko sam napiše knjigu. Takođe, činjenica da je ovde učestvovao veliki broj autorki pokazuje da danas za rodne studije postoji mnogo veće interesovanje nego pre 20 godina - istakla je Vasić.

Recezentkinja ovog zbornika prof. dr Vladislava Gordić – Petković, smatra da je ovo knjiga koja će bitno promeniti način izučavanja roda u našoj nauci. Ona ju je opisala kao delo koje je u isto vreme sjajan udžbenik, sjajan tematski zbornik, sjajan istorijat rodnih teorija i leksikon feminologije, koji pruža obuhvatan pogled na svet iz feminističke perspektive.

Kao jedan od glavnih motiva za nastanak ovog zbornika, autorke prof. dr Slobodanka Markov i prof. dr Ivana Milojević navele su to da studentkinjama nedostaje dobra literatura u oblasti rodnih studija. One dodaju da će zbornik feministknjama dati širi uvid u feminizam i pomoći im da bolje konceptualizuju eventualne strategije za promene.

Za prof. dr Ljiljanu Pešikan – Ljuštanović ova studija koja je okupila 29 autorki u 32 poglavlja,
predstavlja sticanje i jačanje glasa onih koji su do sada bili marginalizovani, proglašeni fizički i duhovno inferiornim, gde žena može biti isključivo neka vrsta potpore, ukrasa, ali ne i ravnopravno biće.

- Ovo je knjiga koja opominje, koja govori svima da je ovo nešto što mora ući u našu svest i ona će doprineti tome da toga duha u bocu niko više ne vrati- zaključila je Pešikan.

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu