Početna > Vesti>

Centar za strane jezike

PROVERA ZNANJA STRANIH JEZIKA NA DOKTORSKIM STUDIJAMA
za školsku 2011/2012. godinu

 

               Na svim studijskim programima na nivou doktorskih studija (Filozofija, Istorija, Metodika nastave, Sociologija, Pedagogija, Psihologija, Jezik i književnost) treba da bude obavljena provera znanja stranih jezika u okviru Centra za strane jezike. Od studenata na doktorskim studijama očekuje se da aktivno vladaju barem jednim stranim jezikom (govore, pišu, čitaju), a barem jednim stranim jezikom – pasivno.

               Obavezna provera znanja prvog stranog jezika (B2, viši srednji nivo) obavljaće se do kraja prvog semestra (12. februar 2012. god.) i student koji ne ispunjava zahteve predviđenog nivoa znanja mora ponovo polagati taj strani jezik do kraja druge godine doktorskih studija (DS). Provera znanja drugog stranog jezika (B1, srednji nivo) obavljaće se u 5. semestru a najkasnije do kraja 6. semestra DS. Međunarodno priznati sertifikati će se priznavati za potrebe studenata na doktorskim studijama. Međutim, doktorandi su dužni da upravnici Centra podnesu na uvid original i fotokopiju sertifikata, s tim što upravnica zadržava fotokopiju sertifikata. Sertifikati privatnih škola za strane jezike se neće priznavati.
Nastava stranih jezika za propisane nivoe znanja neće se organizovati u okviru Centra za strane jezike. Međutim, ako doktorandi žele i ako im odgovara jutarnji termin od 7.30-9.00 časova, oni mogu pratiti nastavu stranog jezika-predmeta po izboru koju pohađaju studenti na osnovnim studijama. Rasporedi časova stranog jezika kao obaveznog predmeta po izboru nalaze se na sajtu Filozofskog fakulteta.Pohađanje nastave stranog jezika po izboru doktorandima će biti omogućeno do kraja druge godine doktorskih studija do kada su dužni da polože prvi strani jezik,  odnosno do kraja treće godine doktorskih studija za drugi strani jezik. Po završetku druge, odnosno treće godine doktorskih studija doktorand mora pokazati Studentskoj službi potvrdu da poseduje odgovarajuće znanje iz oba strana jezika.
Studenti doktorandi prvo treba da se obrate upravnici Centra za strane jezike, Radmili Bodrič, koja će ih, u zavisnosti od izbora prvog (bilo kojeg) i drugog stranog jezika (bilo kojeg) uputiti na odgovarajuću ispitnu komisiju. Imejl adrese ispitnih komisija će doktorandima biti date kako bi što brže stupili u kontakt sa odgovarajućim ispitivačima. Pre polaganja prvog i drugog stranog jezika, studenti su dužni da izvrše uplatu prema Cenovniku troškova studija za školsku 2011/12. godinu:
·    ispitna prijava: 1.700,00 din.
·    provera znanja stranog jezika sa potvrdom: 9.000,00 din.

Uplata se vrši na žiro račun Filozofskog fakulteta.

Ispitne komisije će organizovati testiranje po dogovoru sa studentima doktorandima. Upravnica Centra će voditi evidenciju o studentovom izboru stranog jezika – i prvog i drugog. Od ispitnih komisija se očekuje da vrlo brižljivo vode evidenciju o tome kada je koji student polagao strani jezik i da li je zadovoljio propisane kriterijume. Tu evidenciju će morati da dobije i upravnica Centra, koja će na osnovu tih podataka izdati potvrdu da je student zadovoljio tražene kriterijume, nakon čega će se potvrda arhivirati u dosije studenta. Podaci će takođe biti prosleđeni na uvid Dekanatu Fakulteta.

Ispitne komisije za strane jezike (ime i prezime, imejl adresa):
1. Engleski jezik:
Akos Gerold, gerold@eunet.rs
Danijela Prošić-Santovac, d.prosic.santovac@gmail.com

2. Francuski jezik:
Mr Ivana Vilić, ivavilic@yahoo.fr
Mr Nataša Popović, natachapopovic@yahoo.fr

3. Italijanski jezik:
Mr Aleksandra Blatešić, ablatesic@yahoo.it
Dr Kristijan Eker, christian.eccher@tiscali.it

4. Španski jezik:
Mr Ksenija Šulović, ksenijasulovic@gmail.com
Sanja Maričić, maricic.sanja@gmail.com

5. Ruski jezik:
Katja Juršić Huzjan, katjur@ff.uns.ac.rs
Mr Slobodanka Perkučin, slobaperk@yahoo.com

6. Nemački jezik:
Mr Sanja Ninković, ninkovic@ff.uns.ac.rs
Mr Ljubica Trifunović-Svrdlan, s.mladja@yahoo.com

7. Mađarski jezik:
Prof. dr Edita Andrić, andrice@ptt.rs
Bela Čorba, csorbab@neobee.net

8. Slovački jezik:
Prof. dr Ana Marić, maricova@ff.uns.ac.rs
Doc. dr Ana Makišova, makisova@ff.uns.ac.rs

9. Rumunski jezik:
Mr Rodika Ursulesku-Miličić, umrodika@yahoo.com
Karmen Cerasel Darabuš

10. Grčki jezik:
Temistoklu Gumi, temistoklis.gumas45@gmail.com

11. Poljski jezik:
Miloš Valigurski, slovensko@poczta.onet.pl

12. Rusinski jezik
Prof. dr Mihajlo Fejsa, fejsam@eunet.rs
Mr Ksenija Segedi

               Iako će pojedini zapadnoevropski jezici verovatno biti više birani od strane doktoranada, upravnica Centra je dužna da formira ispitne komisije za sve jezike, kako to već propisi nalažu. Kod provere znanja prvog stranog jezika od ispitnih komisija se očekuje da u slučaju prvog stranog jezika (B2 nivo) obrate pažnju i na produktivne i receptivne jezičke veštine i jezičke elemente: gramatiku i vokabular. U slučaju drugog stranog jezika, kojim studenti treba pasivno da vladaju (B1 nivo), naglasak je više na receptivnim jezičkim veštinama i gramatici i vokabularu, a na produktivnim će se manje insistirati.

               Naime, u drugom dokumentu koji je prosleđen uz ovaj priloženi su standardi za B1 i B2 nivoe jezičkog znanja. Postignuće nivoa jezičkog znanja procenjuje se, dakle, na osnovu onoga što student može da uradi, a ne na osnovu toga što ne može da uradi.

Upravnica Centra za strane jezike
dr Radmila Bodrič,
konsultacije: četvrtak 11,30-13,30 i petak 12,00-15,00 u kabinetu 88b/II sprat


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu