Početna > Vesti>

Biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ponela je ime Milorada Pavića

Biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ponela je ime Milorada Pavića, našeg velikog pisca svetske slave, akademika, ali i profesora i dekana ovog fakulteta.

Spomen-ploču s Pavićem imenom na ulazu u Centralnu čitaonicu Biblioteke juče su svečano otkrili prodekanka Filozofskog fakulteta prof. dr Ivana Živančević-Sekeruš i prof.dr Sava Damjanov, s Odseka za srpsku književnost. Zanimljivo je da je oboma Milorad Pavić bio profesor, a Damjanov mu je bio i asistent.

- Retki su fakulteti na kojima pored velikih naučnika rade i veliki pisci, a mi smo imali tu privilegiju da na Filozofskom fakultetu od 1974. do 1990. predaje profesor Pavić, koji je od 1977. do 1979. bio i njegov dekan. Nekada se desi da vam profesor bude veliki naučnik, retko se desi da bude i veliki naučnik i veliki, svetski pisac. Pavić je radio na Odseku za srpsku književnost, bio naš dragi profesor i ostavio je za sobom duhovno potomstvo- istakla je prodekanka Živančević-Sekeruš.
- Slava Milorada Pavića čula se po celom svetu još pre četvrt veka kada je krenula jedna zaista začudna, a danas, iz ove perspektive, gotovo bajkolika sudbina najslavnije srpske knjige "Hazarskog rečnika"- rekao je Damjanov i ukratko podsetio na to kakva je bila recepcija ove Pavićeve knjige u svetu. - Ovde, na Filozofskom fakultetu Pavić je ostavio možda najkvalitetniji kreativni deo svog života, period u kojem je pisao možda najznačajnije i književno-istorijske i beletrističke knjige.

Time što je fakultetska biblioteka ponela ime velikog pisca, prisustvo Pavića na Filozofskom fakultetu, gde je dobio prvu akademsku profesuru, biće trajnije ne samo za Pavićeve savremenike, studente i saradnike "nego i za one generacije za koje je on zapravo istorija književnosti", rekao je Damjanov, poželevši Biblioteci dug vek i poručivši: "Srećna vam večnost profesore!". V. Č.

Preuzeto sa www.dnevnik.rs

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu