Početna > Vesti>

Tekst prof. dr Ljiljane Matić objavljen u publikaciji Međunarodne godine frankofonije 2010-2011

Prof. dr Ljiljana Matić, redovni profesor za francusku i frankofonu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, odabrana je kao profesor frankofone književnosti  iz Srbije da u saradnji sa stotinu kolega iz celog sveta učestvuje u izradi publikacije Međunarodne godine frankofonije 2010-2011. Prof. Matić je za saradnika na francusko-kvebeškoj publikaciji Međunarodnog centra za razmenu frankofonije (CIDEF, Québec) i Međunarodne frankofone Agore (AFI, Paris) odabralo uredništvo ove publikacije na predlog prof. dr Petera Klausa, prof. emeritusa sa Slobodnog Univerziteta u Berlinu i Loika Ervuea (Loïc Hervouet), generalnog direktora Visoke škole novinarstva iz Lila. U knjizi od 430 stranica u kojima sa iznose aktuelni događaji iz 96 zemalja sa svih kontinenata, tekst prof. Matić se nalazi na str. 82-85 i pored prikaza aktuelnih događaja iz politike, ekonomije, kulture i nauke u periodu od jula 2009. do juna 2010. godine, govori o aktivnostima profesora sa našeg Fakulteta.

NAUKA/KULTURA

Odsek za romanistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Ambasada Francuske u Beogradu organizovali su 6. i 7. novembra 2009. Drugi skup odsekâ za studije francuskog jezika i književnosti. Organizatori su pozvali profesore iz Francuske, Mađarske, Hrvatske, kao i kolege iz Srbije, sa Filološkog fakulteta u Beogradu i sa FILUM-a iz Kragujevca.
U Francuskom kulturnom centru u Beogradu 23. marta 2010. održana je promocija knjige eseja Mozaik u znaku krina Ljiljane Matić, redovnog profesora francuske i frankofone književnosti sa Univerziteta u Novom Sadu. Eseji govore o srpskim i francuskim temama, delima i autorima od Antike i Srednjeg veka do naših dana i pokazuju međusobne istorijske, kulturne i književne uticaje između dva naroda.
Od 2009, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Fakultet stranih jezika Spiru Haret iz Bukurešta (direktorka projekta Mihaela Šapelan iz Bukurešta) sarađuju u okviru multinacionalnog programa „Raskidi i/ili nastavljanje identitetâ pisaca francuskog izraza sa evropskog jugo-istoka“ koji za cilj ima izradu zajedničkog rečnika pisaca francuskog izraza sa tog područja.
Prvi novosadski Festival univerzitetskog frankofonog pozorišta, „TufraNS“, održan je 23. maja 2010. Studenti iz Novog Sada i iz Zagreba i Zadra, iz Hrvatske, pripremili su na francuskom predstave Žan-Luja Bauera Pakleni dan, (Kradljivice lepote iz Zagreba, režija Simon Flambo), Bogati ponovo stiču poverenje Luj-Šarla Siržaka (Francofolie iz Zadra režija Izabela Filion), Mlohava kraljica prema komadu Marion Ober (Le théâtre sans fil iz Zagreba, režija Silven Tankrel) i Završna godina Renea de Obaldija (Les jeunes de Novi Sad, režija Tamara Valčić-Bulić).

 

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu