Početna > Vesti>

Predstavljanje izveštaja UN kancelarije za razvoj

Zadovoljsvo nam je da vas obavestimo da će predstavljanje izveštaja UN kancelarije za razvoj biti održano u ponedeljak, 14. novembra 2011. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta u sali broj 30 na prvom spratu sa početkom u 13 časova.

Ovim povodom biće predstavljena dva izveštaja:

1. Regionalni izveštaj o humanom razvoju pod naslovom - Dalje od tranzicije, prema uključenijem društvu (Beyond Transition, towards inclusive societies) koji je letos zvanično predstavljen na Oksfordskom univerzitetu.

Izveštaj obuhvata 7 zemalja – Kazahstan, Moldaviju, Srbiju, Tadžikistan, Makedoniju, Ukrajinu, Uzbekistan, a bavi se razumevanjem koncepta socijalne isključenosti, kao kritičnog faktora za procenu transformacija koje su se desile u post-socijalističkim zemljama. Promene koje su usledile posle raspada socijalističkog sistema fundamentalno su uticale na redefinisanje ljudskih života, vrednosti i oblika ponašanja. Tranzicija je, sa jedne strane, donela slobodu i mogućnost izbora za mnoge, ali je isto tako uticala na to da su mnogi drugi lišeni mogućnosti da žive dugovečno, zdravo i produktivnim životom.

Regionalni izveštaj je dostupan u elektronskom obliku na adresi: http://europeandcis.undp.org/home/show/BCBE0C20-F203-1EE9-B455A13AB9956F84

2. Studiju o socijalnoj isključenosti, koja zapravo predstavlja vrstu proširenog izveštaja za Srbiju o efektima siromaštva na humani razvoj.

Regionalni izveštaj će predstaviti Elena Danilova-Cross, iz regionalne kancelarije UNDP-a u Bratislavi, dok će srpsku studiju predstaviti profesor Slobodan Cvejić, glavni autor. Skupu će se obratiti i doc. dr Valentina Sokolovska sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Posle prezentacija biće ostavljeno mesta za pitanja i diskusiju. Prevod će biti obezbeđen tokom trajanja promocije.

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu