Početna > Vesti>

ISFNR (BNN)
i Filozofski Fakultet,
Novi Sad, Srbija
organizuju simpozijum
na temu: Žanrovi predanja 
28-30. avgust 2012.

 

      Filozofski fakultet, Novi Sad
Katedra za srpsku književnost
21000 Novi Sad, Zorana Đinđića 2, Srbija
+381 485 39 57  Faks: +381 450 597
E-mail adresa:  zoja@ff.uns.ac.rs
srpskaknj@ff.uns.ac.rs
zojanko@eunet.rs

Poziv za BNN simpozijum

Poštovane kolege,

ISFNR (Belief Narrative Network), Filozofski fakultet, Novi Sad,  Katedra za srpsku književnost, organizuje trodnevni simpozijum na temu ŽANROVI PREDANjA koji će biti na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu, od 28. do 30. avgusta 2012.

 

Obrazloženje teme: ŽANROVI PREDANJA

Kao što je poznato, predanja (believe narratives) predstavljaju veoma složenu kategoriju folklornih kazivanja, čije istraživanje, kao istraživanje  Legend (Erzälung, Predanie), započinje u osvit 19. veka, kad su ih Jakob i Vilhelm Grim nazvali Sage, suprotstavljajući ih  Märchen. Njihovo stanovište je bilo da je  Sage više istorična, a Märchen poetična. Savremenici i nastavljači braće Grim u pristupu ovoj kategoriji proze sledili su pomenute ideje, ali su ih i razvijali u različitim pravcima, insistirajući na njihovim različitim dimenzijama. Tako su se bavili odnosom predanja i verovanja, a shodno tome, i odnosom naratora i zejednice prema ispričanom. U vezi s tim iskrsavalo je i pitanje istoričnosti (kvaziistoričnosti)  predanja i nužno se otvarao problem pozicije naratora unutar priče, kao i kolektivnog i individulanog elementa u njoj. A aktualizovano je i pitanje vremensko-prostorne dimenzije predanja. Istraživači su se fokusirali  na razvijenost naracije (narativni i nenarativni oblici) i kompozicionu strukturu priče. Ispitivali su i likove i junake predanja. Na dugom putu koji markira ispitivanja predanja, istraživačima su tako otvarani i prostori za uvođenje novih žanrovskih i subžanrovskih kategorija predanja. A nužno se došlo i do pitanja geneze i transformacija ove izuzetno  složene i vitalne kategorije pričanja, takozvanih klasičnih formi i savremenih oblika, i to ne samo na nivou njihove poetike, već i socio-psiholoških i socijalnih funkcija.  A budući da  ono što obično nazivamo predanjima predstavlja živu i aktuelnu kategoriju folklorne proze, ona su iz usmenog vida komunikacije nužno ulazila i u domen pismenosti i pisanog, ali i u savremene oblike  elektronskih vidova komunikacije, što je otvorilo i pitanje medija u kojima se predanja javljaju, kao i predanja u medijima, pa shodno tome i širenja granica ovog kompleksnog žanra/žanrova. Uz to, pitanje odnosa verovanja i predanja, verovanja u predanjima... koje su postavili braća Grim, ostalo je do danas ne samo aktuleno, već i dominantno, što se, pre svega, vidi po novijim tendencijama da se naziv predanje preimenuje u naracije-verovanja, širu manje određenu kategoriju/kategorije  folklorne proze, što je proisteklo iz nove perspektive predmeta istraživanja. Zato bi ovom prilikom bilo nužno preispitati ne samo različite oblike predanja u vremenu i prostoru i definisati/redefinisati njihove poetičke karakteristike, već se pozabaviti i promenama predanja i, shodno tome, redefinisanjem pojma/pojmova, promenom onoga u šta se veruje/ili se čini da se veruje, pa i promenama samih verovanja o kojima se u ovom naracijama govori, kako u okviru užih etničkih, konfesionalnih, rodnih, polinih, starosnih... kategorija, tako i na globalnom planu.
U tom smislu simpozijum bi se sastojao iz dve tematske celine:

1) Žanrovi predanja – prošlost, sadašnjost i budućnost (razmatrati, na primer: priče o đavolima, legende o svecima, priča i verovanje), njihovi odnosi prema drugim žanrovima (anegdotama, pričama o hvalisavcima...). Važno pitanje koje treba postaviti je o granicama prostiranja: jesu li one isto za kazivača i za folkloristu? Da li su se menjale kroz vreme?
2) Istorija istraživanja predanja, istorija ideja o predanjima, metodi i sredstva analize.

 

Rokovi za slanje rezimea i  radova u celini

Rezime: novembar 2011 (do 400 reči) na adresu zoja@ff.uns.ac.rs
Potvrda prihvatanja rezimea: novembar 2011.
Radovi u celini:  mart 2012.
Izabrani radovi biće štampani u posebnom zborniku radova sa Simpozijuma.

Vreme za izlaganje 20 minuta, diskusija do  10 minuta.
Rad će biti organizovan u vidu plenarnih i tematskih sekcija.

Jezici simpozijuma: engleski, ruski, srpski (svi rezimei biće prevedeni na ruski/engleski, što će učiniti organizator).

 

Kotizaciju bi trebalo platiti do prvog marta 2012.

Učesnici iz inostranstva: 120 evra (instrukcije za uplatu pogledati ovde (EUR, USD))

Osobe u pratnji: 90 evra

Učesnici iz Srbije: 60 evra (u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate)
žiro-račun: 840-1712666-26, model 97, poziv na broj 0830

Registracija uključuje: materijal za Simpozijum, ručak, čaj/kafu za vreme  Simpozijuma.

 

Srdačno,

Organizacioni odbor Simpozijuma

Programski odbor Simpozijuma                                                          

Heda Jason
Svetlana Tolstoj
Nada Milošević-Đorđević
Willem de Blécourt
Ülo Valk
Mária Inés Palleiro
Zoja Karanović

Organizacioni odbor na Filozofskom
Fakultetu u Novom Sadu

Ivana Živančević-Sekeruš
Dušanka Mirić
Jasmina Jokić
Željko Milanović
Svetlan Tornjanski-Brašnjović
Borislava Eraković
Darja Vojvodić
Ljiljana Crveni
Mirjana Marinković

Dobro došli u Novi Sad!

 

 

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu