Početna > Vesti>

Institut za slovensku filologiju UAM u Poznanju

poziva

na naučnu konferenciju
organizovanu od 30. novembra - 1. decembra 2010. godine

Nastavak ili odbacivanje?
Romantičarske tradicije u savremenim slovenskim književnostima

povodom

200. godišnjice rođenja Karela Hineka Mahe

Za to kako je izgledao romantizam u slovenskim književnostima presudna je bila – pored evropskih kulturnih inspiracija - burna politička stvarnost prve polovine XIX veka. Aktivnost i dinamičnost književnosti u službi otadžbini, afirmacija jezika, naroda i nacionalne pripadnosti, crpljenje inspiracije iz tradicije i folklora, proučavanje vlastite istorije, ali i osećaj usamljenosti pojedinca, nesrećne ljubavi i duboke egzistencijalne tuge dovodile su do toga da su pesnici i pisci s jedne strane ispunjavali obavezu prema otadžbini, a s druge strane u tekstovima otkrivali intimnost vlastitih osećanja. Konferencija koja je pred nama može nas potaknuti na refleksiju o slici savremenih slovenskih književnosti i odgovor na pitanje: da li su, i u kojoj meri, romantičarske tradicije inspiracija za savremene stvaraoce? Stereotipni pristup, pojačan višekratnim ponavljanjem svetonazornih deklaracija, naglašava štetne posledice kultivisanja romantičarskog nasleđa. Jer, to nasleđe funkcioniše u masovnoj svesti prvenstveno kao sinonim za „nepraktičan stav" koji ne uzima u obzir realije i koji je zasnovan na beskorisnom maštarenju, idealizovanju stvarnosti i postavljanju maksimalističkih zahteva i postulata.

Međutim, romantizam, shvaćen kao nadistorijska kulturna i antropološka kategorija, a ne kao konkretan, striktno određen vremenskim okvirima umetnički pravac, pojavljuje se u književnosti u različitim, često iznenađujućim vidovima, utičući na izgled predstavljenog sveta u delima (npr. na stvaranje junaka, gradnju i evaluaciju prezentovanog prostora, uvođenje elemenata fantastičke fikcije) i na karakteristiku smislova koja ta dela generišu.


Dvestota godišnjica rođenja Karela Hineka Maha može dakle biti prilika da se izvrše prevrednovanja, pomeranja i modifikacije tačke gledišta i predstavljanja pristupa koji će omogućiti da se slovenske književnosti prikažu u novom svetlu.Pozivamo Vas, dakle, da „drugačijim očima" pogledate književnu tradiciju slovenskih zemalja: da tražite i nalazite tragove romantičarskih inspiracija tamo gde ustaljeni istraživački pogledi (ili klišei) i masovna svest vide pre svega drugačije nasleđe. Takav „obnovljen pogled" na odnose savremene književnosti i romantizma može pokazati da su „obavezujuća" uverenja samo donekle pravilna i da njihova, često olako prihvatana aksiomatičnost treba da bude podvrgnuta - bar delimičnoj - reviziji ili, što predmet naše konferencije ne isključuje, ponovnom motivisanju i
potvrđivanju.

U obzir dolaze dakle problemi i pitanja o nastavljanju/odbacivanju romantičarske vizije čoveka, ontologije i epistemologije, koncepcije umetnosti i umetnika, modela osećajnosti, kodova nacionalnog identiteta, mita i demitologizacije ili metafizičkih nemira, koji organizuju i tematiku i strukturalno uobličavanje književnih tekstova. Od pohvale individualističkih, autsajderskih, buntovničkih i revolucionarnih stavova, preko verifikovanja nosivosti alternativnih izvora spoznaje (ludila, drugačijih stanja svesti, mističkih doživljaja), pa sve do razmatranja nacionalnih mitova i
redefinisanja smisla istorije vodi se diskusija koncentrisana oko pitanja potrebe (ili njenog odsustva) aktualizacije romantičarskog nasleđa. Ogledalo i merilo te diskusije neka budu referati na našoj konferenciji.

Organizatori obezbeđuju prenoćište i ručkove. Kotizacija iznosi 300 zlota/70 € i obuhvata konferencijske materijale, banket i ručkove 30. 11. i 1. 12. Troškove putovanja i smeštaja snose učesnici. Uplate treba prebaciti na račun UAM: BZ WBK 77 1090 1362 0000 0000 3601 7903, pod svrha doznake treba dati broj: 712 994. U izuzetnim situacijama moguće je plaćanje po dolasku, prvog dana konferencije. Prijave slati do 15. oktobra 2010. godine na adresu Sekretarijata Instituta za slovensku filologiju UAM, ul. Fredrv 10, 61 874 Poznan, telefon (+48) 61 829 4520 ili na mail adrese:
machakonf@gmail.com

Smeštaj:

-cena za jednokrevetnu sobu 70 zl (+7% PDV)
-cena za dvokrevetnu sobu 110 z (odnosno 55 zl po osobi) (+7% PDV)
-cena za mali apartman 130 zl (65 zl po osobi) (+7% PDV)
-cena za veliki apartman 160 zl (80 zl po osobi). (+7% PDV)

Vreme izlaganja ne može prekoračiti 20 minuta. Jezici konferencije - slovenski jezici i engleski.

Planiramo objavljivanje zbornika.


Organizatori:
dr Anna Gawarecka
dr Agata Firlej
dr Ewa Szperlik

 

Direktor instituta za slovensku filologiju UAM
prof. dr hab. Boguslaw Zieliński

 

Sekretar konferencije:

mgr Urszula Kowalska

 

Prijavni formular možete skinuti ovde


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu