Početna >
UNIVERZITET U NOVOM SADU
PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET

Predavanje i promocija knjige prof. dr Milana Ivanovića


Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju „Istraživački univerziteti i proizvodnja znanja u društvu znanja” i promociji knjige „Tri eseja o znanosti” prof. dr Milana Ivanovića iz Zagreba, Hrvatska koja će se održati 10. juna (četvrtak) u 12.00 časova u Klubu nastavnika, Departmana za fiziku, Trg Dositeja Obradovića 2.

Predavanje govori o univerzitetima koji, kao stari evropski centri znanja, nisu bili osnivani da otkriju, stvaraju novo znanje, već da prenose nasleđe i postojeća znanja. Razvojem trostruke spirale ( Triple Helix ) univerziteti se snažnije uključuju u istraživanja i razvoj inovacija. Sjedinjene Američke Države su razvile model istraživačkog univerziteta koji nastoje primeniti i ostale razvijene zemlje. Postoje teškoće evropskih zemalja u tranziciji da razviju saradnju industrije i univerziteta. Zaključak - neohodnost promene prakse u organizaciji i finansiranju naučnih istraživanja.

„Tri eseja o znanosti” je ozbiljan i originalan naučni rad. Autor se ne bavi samo analizom i konstatacijama dosadašnjeg razvoja nauke i naučnih paradigmi, već ukazuje na moguće pravce i odgovore na veoma važna planetarna pitanja, na stvaranje nove naučne paradigme. Jedan od konkretnih mogućih rešenja je Milenijska intervencija tj. postavljanje orbitalnog zaslona kojim se u prvoj etapi upravlja klimom na planeti (regulacija globalnog zagrevanja), a u drugoj etapi će omogućiti efikasno korišćenje Sunčeve energije, što predstavlja - kvantni skok u civilizaciju, zaključuje recezent knjige.

O knjizi će govoriti sam autor, prof. dr Milan Ivanović i recezent prof. dr Slobodan Popov.

„Tri eseja o znanosti” je zapravo naučno delo o strukturi nauke, namenjeno studentima i profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka i Filozofskog fakulteta, kao i svim zainteresovanima za ove teme.

O autoru
Milan Ivanović je rođen u Osijeku 1947. godine. Autor je preko 200 stručnih i naučnih radova iz oblasti ekonomije i energetike i preko 20 knjiga. Koordinator nekoliko višegodišnjih istraživačkih projekata finansiranih od strane Ministratsva nauke u Hrvatskoj. Gostovao kao predavač u Holandiji, Slovačkoj i Srbiji. Predavao na Elektrotehničkom, Prehrambeno-tehnološkom i Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Član je CIGRE i HED.


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu