Početna >

BIOSKOP: LUZOFONIJA I MUZIKA
Filozofski fakultet, sala 30/I

Nedelja, 23/05 - 17h
Jezik – životi na portugalskom

Trajanje: 94 min.
Titlovi: engleski
KRATAK SADRŽAJ: Snimano u šest država: Portugalu, Mozambiku, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Japanu. Obrađuje povesti portugalskog jezika i njegove prisutnosti u različitim kulturama naše planete prikazujući svakodnevicu istaknutih i anonimnih ličnosti sa četiri kontinenta. Na svakom od njih, portugalski jezik je spojio bogove, melodije, klime, ritmove.
Prožeo je hranu i pejzaže. Bio je iznova otkrivan stotinama puta i negovan od strane niza generacija kolonizatora, imigranata i potomaka.


Nedelja, 23/05 – 19h
Luzofonija: (R)Evolucija

Trajanje: 65 min.
Titlovi: engleski
Ideja, Režija i Produkcija: Red Bull Music Academy
KRATAK SADRŽAJ: Dokumentarac “Luzofonija, (R)Evolucija” pojavljuje se u okviru produkcije kuće Red Bull Music Academy i aktivnosti koje je ona u poslednje vreme razvijala u Portugalu. Imajući u vidu neizmeran muzički potencijal koji leži u okviru luzofonije, jedan dokumentarac za čiju je produkciju bilo potrebno gotovo deset meseci a koji ima za osnovu 35 učesnika-sagovornika, 33 benda i videosnimka te bibliografskog pretraživanja, ugledao je svetlost dana. Njegov predmet bilo je stapanje autohtonih muzičkih elemenata iz Portugala, Brazila i PALOP-a (Angole, Mozambika, Kabo Verdea, Sao Tome i Prinsipe, Gvineje Bisao) i njihovo integrisanje u tokove savremene urbane muzike. Rezultat tog ukrštanja je upravo rađanje osobenih muzičkih tvorevina luzofonog podneblja otkrivajući na taj način jedan jedinstveni identitet svojih izvođača na svetskoj pozornici. „Luzofonija, (R)Evolucija” je dokumentarac u kome se iskazuju odjeci zvukova koji se, kako bi se afirmisali, odvažno okreću jedinstvenom kulturnom korenu.


Ponedeljak, 24/05 - 17h
Orfeu Negro

Trajanje: 100 min.
Titlovi: engleski
Režiser: Marcel Camus
KRATAK SADRŽAJ: Ko je mislio da su Orfej i Euridika Grci – i još pritom mitološke ličnosti – prevario se: bazirajući se na delu koje je napisao Vinisijus de Morais, Marsel Kami postavlja mitologiju u scenario favela Rija de Žaneira, u 1950-e godine, sa igrom crnačke kulture, ritma, magije i šokova želja i nagona. Usred karnevala, u jednom magičnom i skoro mističnom okruženju, Euridika će sresti svog Orfeja magijom jedne gitare – i muzike Moraisa, Žobima i Luisa Bonfe – kroz čaroliju koja će se obistiniti tek na onom svetu, posle smrti.


Ponedeljak, 24/05 – 19h
Fados

Trajanje: 90 min.
Titlovi: engleski
Režiser: Carlos Saura
KRATAK SADRŽAJ: Delo u kome režiser pokušava da predstavi vizuelni i filmski oblik muzičkih stilova tipičnih za iberoameričke kulture (kao što se dešava sa tangom i flamenkom). Registar oscilira između dokumentarca – naročito u pogledu iskorištenosti prostora – i pozorišta, naročito kada se ima u vidu da je većina pesama scenski postavljena tako da registar teksta usmeri u tok naracije, kao što se, na primer, dešava sa fadom kog peva Lila Dauns.

DOBRODOŠLI!


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu