Početna > Vesti>

REPUBLIKA SRBIJA
REPUBLIČKA FONDACIJA ZA RAZVOJ NAUČNOG I
UMETNIČKOG PODMLATKA
BEOGRAD, ZAHUMSKA 14
upućuje

P O Z I V
ZA PRIJAVLJIVANJE NA

 

KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA U
ŠKOLSKOJ 2010/2011. GODINI

 

Sredstva Fondacije namenjena su za sistematsko podsticanje razvoja nadarenih studenata koji studiraju na državnim visokoškolskim ustanovama, imaju državljanstvo Republike Srbije, čije se školovanje finansira iz  budžeta i učenika za naučni i umetnički rad.
Odluku o dodeli stipendije i materijalnih sredstava donosi Upravni odbor na predlog saveta naučne, odnosno umetničke oblasti, polazeći od uslova iz ovog Poziva, materijalnih mogućnosti Fondacije i potreba razvoja odgovarajućih grana nauka i umetnosti.
I  Kandidati za dodelu stipendija mogu biti:
UČENICI srednje škole i STUDENTI osnovnih akademskih studija, master akademskih studija, specijalističkih akademskih studija  i doktorskih akademskih studija sa teritorije Republike Srbije koji se prijave i učestvuju na psihološkom testiranju  12.decembra  2010. godine, i to:
a) učenici srednjih škola, koji su postigli odličan uspeh tokom školovanja i natprosečne rezultate na međunarodnim, republičkim takmičenjima i olimpijadama znanja, osvajanjem jednog od prva tri mesta;
b) studenti nakon završene II godine osnovnih akademskih studija ukoliko su postigli natprosečne rezultate u prethodnom studiranju izražene visokom prosečnom ocenom (najmanje 9), i redovnost u studiranju (godina za godinu);
v) studenti na master- akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama i doktorskim akademskim studijama koji su pokazali izuzetan uspeh u toku studija (prosečna ocena tokom osnovnih akademskih, master akademskih, specijalističkih akademskih i doktorskih akademskih studija najmanje 9 i redovnost u studiranju) i umetničkim radom, što se potvrđuje preporukom mentora.
Na konkurs se mogu prijaviti kandidati koji nisu navršili 28 godina starosti, zaključno sa datumom zatvaranja konkursa.
Ukupno će biti dodeljeno do 195 stipendija, i to:
Učenici srednje škole do 40 stipendija (prirodne i društvene nauke);
Prirodno-matematičke nauke – do 25 stipendija;
Tehničko-tehnološke nauke – do 35 stipendija;
Biološke i medicinske nauke –do 35 stipendije;
Društveno-humanističke nauke – do 30 stipendija,
Umetnosti  (studenti i učenici)- do 30 stipendija (muzičke umetnosti - 12, likovne umetnosti - 7, primenjene umetnosti  - 6, dramske umetnosti - 5).

II  U cilju obezbeđivanja uslova za što objektivniji izbor stipendista, Fondacija će organizovati psihološko testiranje kandidata koji ispunjavaju napred postavljene uslove, zainteresovanih za korišćenje sredstava Fondacije u školskoj 2010/2011. godini.          
Psihološko testiranje će se održati 12.decembra 2010. godine, sa početkom u  11 časova  i to:
- u Beogradu – na Filološkom fakultetu(sala Heroja), Studentski trg 3
- u Nišu – na Univerzitetu u Nišu, velika sala, Univerzitetski trg 2
- u Novom Sadu – Departman za fiziku PMF-a, Trg Dositeja Obradovića 4

            PSIHOLOŠKO TESTIRANJE će trajati oko 2 časa i 30 minuta.
Potrebno je da kandidati početkom decembra  pogledaju detaljnije informacije na sajtu Ministarstva prosvete www.mp.gov.rs                     
Studenti fakulteta Univerziteta u Prištini obaviće testiranje na Univerzitetu u Nišu u velikoj sali.
Prilikom dolaska na testiranje, kandidati treba da ponesu i odgovarajući lični dokument – indeks, đačku knjižicu ili ličnu kartu.
(Poziv za učešće na psihološkom testiranju se ne odnosi na učenike i studente koji već koriste stipendiju Fondacije, kao i na kandidate iz umetničkih struka.)
Naknadna testiranja neće se organizovati.
Samo prijave kandidata koji su učestvovali na  testiranju biće razmatrane u postupku odlučivanja o dodeli stipendija Fondacije u školskoj 2010/2011. godini.
ZA STIPENDIJE IZ OBLASTI UMETNIČKIH STRUKA MOGU SE PRIJAVITI KANDIDATI KOJI NISU UČESTVOVALI NA PSIHOLOŠKOM TESTIRANJU, sem kandidata koji studiraju istoriju muzike, muzičku pedagogiju, muzikologiju, teatrologiju i druge teorijske odseke na visokoškolskim ustanovama iz oblasti umetnosti i na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti, za koje je predviđeno obavezno učešće na psihološkom testiranju.
III Zainteresovani kandidati podnose prijavu za testiranje i dodelu stipendija Republičkoj fondaciji za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Beograd, Zahumska 14.
Prijave za stipendiju sa potrebnom dokumentacijom podnose se do 21.novembra 2010. godine. Prijava se može dobiti svakog radnog dana u službi Fondacije ili preuzeti sa sajtova Ministarstva prosvete i Univerzal banke u Beogradu (www.mp.gov.rs i www.ubbad.rs). U prijavi kandidat treba da navede sve činjenice koje su od značaja za ostvarivanje prava na stipendiju prema uslovima iz ovog Poziva, kao i da priloži odgovarajuća dokumenta. Uz prijavu kandidat podnosi sledeća dokumenta:
- Uverenje o upisanoj godini studija (za učenike: potvrda o upisu srednje škole) za školsku 2010/2011. godinu;
- uverenje o proseku ocena tokom prethodnih godina studija (svedočanstva o uspehu u školi - za srednjoškolce; uverenje o diplomiranju i potvrda o ostvarenom proseku ocena na studijama za studente doktorskih akademskih studija);
- diplome za posebne uspehe na takmičenjima znanja i umetničkim takmičenjima i dr. (kandidati prilažu  kopije navedenih dokumenata );
- izvod iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koji ne može biti stariji od 3 meseca, da kandidat nije u radnom odnosu (samo za studente master –akademskih  studija , specijalističkih akademskih  i doktorskih  studija).
IV Izbor korisnika stipendija obaviće se rangiranjem kandidata na osnovu rezultata psihološkog testiranja i uspeha pokazanog tokom školovanja.
Izbor korisnika iz oblasti umetnosti obavlja se na osnovu prethodno pokazanih rezultata u umetničkom radu i usavršavanju (ocene iz škole – studija, nagrade za umetničke rezultate i dr.)   
Lista dobitnika stipendija biće objavljena na sajtu Ministarstva prosvete.
Prava i obaveze korisnika stipendije definišu se Ugovorom o dodeljivanju stipendija za školsku 2010/2011. godinu.
Visina stipendije određuje se prema Pravilniku o korišćenju sredstava Republičke fondacije.
Pored stipendija, Fondacija će, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, stipendistima obezbeđivati materijalnu podršku za stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu i za pohađanje tečajeva stranih jezika.
Korisnik stipendije ne može istovremeno koristiti i druge stipendije i kredite (iz Budžeta Republike Srbije) odnosno ukoliko ih koristi, dužan je da, po dobijanju stipendije Fondacije, prestane sa njihovim korišćenjem.
Sve  dodatne informacije možete dobiti na telefon 2403- 547 i 3806- 914 u periodu od 9 do 13 časova.

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu