Početna > Vesti>

Prof. dr Kornelija Farago dobitnica Derijeve nagrade

Prof. dr Kornelija Farago, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dobitnica je Derijeve nagrade za izvanredne rezultate postignute u svom radu na polju negovanja mađarske književnosti. Profesorki Farago je prestižna nagrada uručena 15. oktobra 2010. godine u Budimpešti.

Laudacija predsednika žirija, Pala Zavade
Kornelija Farago kao profesor književnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao urednik časopisa, ali i kao autor teorijsko-književnih studija i književnih kritika pripada onima koji izvan granica Mađarske ponajviše doprinose afirmaciji mađarske književnosti i mađarskog jezika. Kao naučnica ona u svojim izvanrednim teorijskim studijama hoda originalnim putevima istraživanja, a kao pedagog uspešno inspiriše svoje učenike da igraju značajnu ulogu u cvetanju mađarske kulture u Srbiji.
Profesorka Farago svoje kritike i studije počinje da objavljuje u novosadskom Uj Symposionu, a kasnije u Hídu, te u ostalim jugoslovenskim/srpskim i mađarskim časopisima. Od 1977. do 1991. godine radila je u Leksikografskom zavodu na uređivanju mađarskog izdanja Jugoslovenske enciklopedije. Nakon toga predaje teoriju književnosti, naratologiju i savremenu mađarsku književnu kulturu na Odseku za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i na Katedri za hungarologiju Filološkog fakulteta u Beogradu.
U uređivanje se uključila rano i to za vreme legendarnog časopisa Uj Symposion, a danas kao glavni urednik časopisa Híd igra veoma progresivnu ulogu i piše sjajne kritike.
Njena knjiga Prostorni pravci, prostorne distance - Prostorna dinamika u romanu iz oblasti poetike prostora objavljena je 2001. godine. Godine 2005. dobila je stipendiju „Šeflin Aladar“ u oblasti književno-kritičke delatnosti. U 2006. godini je bila nagrađena književnom nagradom „Hid“ posle objavljene knjige Kulture i narativi. Godine 2007. objavila je knjigu na srpskom jeziku pod naslovom Dinamika prostora, kretanje mesta iz oblasti geokulturalne naratologije. Ove, 2010. godine prof. Farago je ponovo dobila književnu nagradu „Hid“ za knjigu Oblici i forme reciprociteta.

Déry Tibor-díj
Faragó Kornélia
Mint az Újvidéki Egyetem irodalomprofesszora, mint folyóiratszerkesztő s nem utolsósorban mint irodalomelméleti művek és kritikák szerzője azok közé tartozik, akik a határon túl a legtöbbet teszik a magyar irodalom és nyelv ügyéért. Tudósként kitűnő irodalomelméleti tanulmányokban járja a maga eredeti fölfedezőútját, pedagógusként pedig hatékony ösztönzője annak, hogy a tanítványai komoly szerepet vállaljanak a szerbiai magyar nyelvű kultúra fölvirágoztatásában.
Irodalomkritikái és tanulmányai kezdetben az újvidéki Új Symposionban, később a Hídban és a jugoszláviai/szerbiai szerb és magyarországi folyóiratokban jelentek meg. 1977-től 199-ig a zágrábi székhelyű Lekxikográfiai Intézetben a Jugoszláv Enciklopédia magyar nyelvű kiadásának szerkesztőjeként dolgozott, a háború után pedig az újvidéki BTK Magyar Tanszékén és a Belgrádi Egyetem Filológiai Kara Hungarológia Tanszékén irodalomelméletet, narratológiát és kortárs magyar irodalmi kultúrát tanít.
Az irodalmi lapszerkesztésbe már 1977-ben, a legendás Új Symposion idején bekapcsolódott – ma pedig a Híd című folyóirat főszerkesztőjeként tölt be igen progresszív  szerepet, s nem utolsósorban kitűnő kritikákat ír.
2001-ben Térirányok távolságok. Térdinamizmus a regényben címmel jelent meg térpoétikai kötete. 2005-ben Schöpflin Aladár Kritikusi Ösztöndíjban részesült, 2006-ban Kultúrák és narratívák. című könyvéért Híd Irodalmi Díjjal jutalmazták, 2010-ben az újvidéki Forum Könyvkiadónál megjelent A viszonosság alakzatai című kötetéért kapta meg a Híd Irodalmi Díjat. Szerb nyelven is jelent meg könyve 2007-ben, Dinamika prostora, kretanje mesta címmel a geokulturális narratológia témakörében.

 

 

 

 

 

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu