Početna >
SAOPŠTENJE REDAKCIJE Godišnjaka Filozofskog fakulteta za 2009. g.

Pošto su pooštreni kriteriji za objavljivanje radova u Godišnjaku FF, što je urađeno u skladu sa novim pravilima za uređivanje naučnih časopisa, usvojenim u Ministarstvu za nauku RS, Redakcija je dužna da o tome obavesti sve nastavnike i saradnike Fakulteta. Podsećamo vas i na to da je Nastavno-naučno veće FF podržalo nastojanje Redakcije da se poboljša kvalitet i status Godišnjaka kako bi, eventualno, bio uvršten u kategoriju međunarodnih časopisa. U skladu sa tim Redakcija GFF je proširena sa sedam novih članova iz inostranstva koji su prihvatili da budu i recenzenti radova. Zbog svega toga Redakcija se obavezala da posebno povede računa o naučnoj vrednosti svih priloga, kao i o njihovim jezičkim karakteristikama.

Jedan od zaključaka Redakcije GFF (sa glavnim urednicima na čelu) za 2009. godinu bio je da prednost u objavljivanju radova u fakultetskom časopisu imaju radovi saradnika na projektima Ministarstva za nauku (a i na drugim, međunarodnim projektima), jer oni finansiraju izdavanje ovog naučnog časopisa. Obim GFF mora biti u okvirima raspoloživih sredstava, a to znači da će biti sveden na razumnu i finansijski opravdanu meru. Sem toga, stav sadašnje Redakcije je da radovi lektora ne mogu imati pristup u Godišnjak, jer je Ministarstvo postavilo jasne i stroge kriterije kojih se moramo pridržavati, a, kao što znate, lektori, kao ni predavači (bez obzira na to da li imaju stepen magistra ili doktora), ne mogu biti uključeni u projekte Ministarstva.

Pošto je Godišnjak na listi Ministarstva rangiran u višu kategoriju nego što je do sad bio (M51), on će od sada biti namenjen, kao što je uostalom bio i ranije kada je pokrenut, svim nastavnicima i asistentima, jer su njima za napredovanje potrebne reference.

Ostali autori, dakle, i lektori, mogu ponuditi svoje radove drugim časopisima, nacionalnog (ili međunarodnog značaja), koji se nalaze na listi Ministarstva (kao što su Književnost i jezik, Prilozi proučavanju jezika, Kontrastivna jezička istraživanja, Primenjena lingvistika, Letopis Matice srpske itd.).

Svi oni koji budu pisali za Godišnjak moraju voditi računa o tome da će im radovi biti kategorisani prema pravilima, koja mogu pronaći u novom Aktu o uređivanju časopisa (koji je nedavno usvojilo Ministarstvo)! To podrazumeva i sledeće: u GFF neće biti štampani radovi koji nisu u potpunosti naučnog karaktera (nemaju naučnu aparaturu), u kojima se, recimo, samo prepričava literatura o nekoj temi ili predstavlja obimna građa, koja nije sistematizovana, niti posebno komentarisana i analizirana, kao ni radovi koji su pod drugim, ili istim, prevedenim naslovom, a sa istom tematikom i naučnim referencama, već objavljeni. (Sve će to proveriti članovi Redakcije, a glavni urednik je odgovoran pred Ministarstvom za tačne podatke o svakom autoru i njegovom radu).

Redakcija je takođe donela odluku da svaki rad u kojem ima stilsko-jezičkih ogrešenja u odnosu na pravila standardnog srpskog jezika, mora biti lektorisan naknadno i vraćen Redakciji.Ukoliko članovi Redakcije utvrde da predat tekst treba još doterivati u jezičko-stilskom pogledu, on neće biti štampan u Godišnjaku, jer, naglašavamo, Godišnjak nema lektora, niti treba da ga ima. Autori su takođe obavezni da tehnički urede svoj rad onako kako to bude propisano u Godišnjaku.

prof. dr Vladislava Ružić

Novi Sad, 1.9.2009.

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu