Početna >
OBELEŽENO 55. GODINA FILOZOFSKOG FAKULTETA U NOVOM SADU

Dozvola za rad uz naučni skup „Susret kultura“

Značajan jubilej 55 godina od osnivanja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu obeležen je danas velikim naučnim susretom, Petim međunarodnim interdisciplinarnim skupom „Susret kultura“, koji je održan o ovoj ustanovi uz učešće više od 200 naučnih radnika iz čitavog sveta. Na ceremoniji svečanog otvaranja, kojom je otvoren skup, pokrajinski sekretar za obrazovanje dr Zoltan Jegeš je dekanici Filozofskog fakulteta prof. dr Ljiljani Subotić i svim zaposlenima, uz čestitke za godišnjicu, uručio i dozvolu za rad, čime je ova naučno-obrazovna institucija zvanično okončala dug period pribavljanja akreditacije za svoja 42 studijska programa na sva tri akademska nivoa, osnovnim, master i doktorskim studijama.

- Postojanje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu od ogromnog je značaja za razvoj kako srpske, tako i svih ostalih nacionalnih zajednica multietničke Vojvodine, što ne bi bilo moguće bez ustanove kao što je ova – istakao je dr Jegeš tom prilikom uz srdačne čestitke i napomenuo da je Filozofski fakultet trenutno druga ustanova na Univerzitetu u Novom Sadu sa dobijenom dozvolom za rad, odmah nakon Fakulteta tehničkih nauka.

Pre početka naučnih sesija, goste iz zemlje i inostranstva je pozdravio i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković, koji je, uz podsećanje na viševekovnu tradiciju obrazovanja i visokoškolskih ustanova na ovim prostorima, ukazao i na aktuelne procese uključivanja Univerziteta u postojeće tokove evropskog i svetskog obrazovnog sistema.

- Novi Sad se već uveliko prepoznaje kao univerzitetska sredina koja veoma bzo pristupa reformama naučno-obrazovnog sistema u skladu sa evropskim integracijama Srbije, u čemu je visoka mobilnost naučnog kadra i studenata jedna od vodećih stavki, a tome znatno doprinose i skupovi kao što je ovaj veliki naučni susret – istakao je u govoru rektor dr Vesković.

Čestitku za ostvaren uspeh i godišnjicu zaposlenima na Filozofskom fakultetu uputio je i republički ministar prosvete dr Žarko Obradović, čije je reči preneo poseban savetnik u Ministarstvu dr Slavko Gordić. On je tom prilikom podsetio na tvorce naučne misli u Vojvodini, pre svih književne i jezičke popečitelje na čelu sa Dositejem Obradovićem, čije je besmrtno delo ukazalo na način kojim jedan manji narod može da osvetli sebi put u okvirima daleko veće internacionalne zajednice naroda. Uz sećanje i na velikane nauke koji su deo radnog veka proveli pod svodovima Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pre svih Mladena Leskovca, Dragišu Živkovića i nedavno preminulog Milorada Pavića, dr Gordić je istako da naučni skup „Susret kultura“ učvršćuje prirodnu vezu nauke i obrazovanja, te daje šansu mladim naučnicima da napreduju, ali istovremeno i pospešuje komunikaciju, kao i povezivanja i prijateljstva među učesnicima.

Dekanica Filozofskog fakulteta dr Ljiljana Subotić je, uz pozdravnu notu, skupu predočila i istoriju nastanka i razvoja ustanove koja je po broju godina postojanja i rada njastarija u gradu, zajedno sa Poljioprivrednim fakultetom, a osnovana je punih šest godina pre svog matičnog Univerziteta.

- Od istorijskog, prvog predavanja velikog jugoslovenskog lingviste i akademika Aleksandra Belića do danas, na Fakultetu je diplomu steklo preko 14.000 studenata, a za dvadesetu godišnjicu, 1979. useljen je u novu zgradu u kojoj je i danas. U međuvremenu Fakultet je izrastao u uglednu naučno-obrazovnu ustanovu sa 42 akreditovana studijska programa namenjena impozantnom broju od preko 4.000 studenata koji ih trenutno pohađaju – istakla je dr Subotić uz napomenu da su zaposleni na Fakultetu ponosni na dobijenu dozvolu za rad, koja će svima poslužiti kao podsticaj i za nove uspehe u budućnosti.

U radu Petog međunarodnog interdisciplinarnog skupa „Susret kultura“ učestvovalo je preko 200 uglednih naučnih radnika iz svih univerzitetskih centara naše zemlje, kao i iz inostranstva, iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Francuske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke, Nemačke, Makedonije, Italije, Rusije, Češke, Irske, Ukrajine i Crne Gore. Oni su izložili svoje radove iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, što je orijentacija ovog skupa u poslednja dva navrata, a nastaviće se i ubuduće. Tokom celodnevnog skupa radilo se paralelno u okviru 13 tematskih sesija, a bili su to: Susret kultura i mediji, Susret kultura i teatar i film, Interkulturalnost i obrazovanje, Susret kultura i obrazovanje, Jezik i kultura, Leksičko-semantičke promene u svetlu susreta kultura, Jezici u kontaktu, Prevođenje kao odraz kulturnih veza, Državni, kulturni i politički projekti naroda Jugoistočne Evrope, Identiteti i kulturni modeli u književnosti, Knjniževni kontakti kao kulturni kontakti, Recepcija kulture i književnosti u pojedinim evropskim sredinama i Susreti kultura i književnosti.

Svečano otvaranje skupa su svojim umetničkim tačkama uveličali studenti muzike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, flautistkinja Jelena Alorić, oboistkinja Teodora Pejašinović i klarinetistkinja Ilona Janovič, kao i duo perkusionista Milica Grubišić i Danijel Buđi. U Centralnoj čitaonici Filozofskog fakulteta nešto kasnije je otvorena i izložba knjiga „Akademiku Pavlu Iviću u čast“ autorke više bibliotekarke Nataše Belić. Izložbu su otvorili dekanica dr Ljiljana Subotić, šefica Odseka za srpski jezik i lingvistiku prof. dr Jasmina Grković Mejdžor i prof. dr Mato Pižurica.

Pozdravni govor dekanice Fakulteta (pdf: 135KB)
Susret kultura-video snimak (wmv9: 256kbps)


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu