Početna >

Filozofski fakultet potpisuje sporazum o otvaranju prvog lektorata za hindi u Srbiji – 20. maja u 12h

 

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu sa neizmernim zadovolјstvom najavljuje da će u petak, 20. maja 2016. godine, u 12 časova, na svečanom delu sednice Nastavno-naučnog veća potpisati sporazum sa Indijskim savetom za kulturne odnose o osnivanju prvog hindi lektorata u Srbiji. Indijski savet za kulturne odnose zastupaće Nјena ekselencija, ambasadorka Republike Indije u Srbiji, gospođa Narinder Čauhan (Narinder Chauhan), dok će u ime Filozofskog fakulteta sporazum o saradnji potpisati prof. dr Ivana Živačević Sekeruš, dekanica  Fakulteta. Nјena ekselencija će odmah nakon potpisivanja sporazuma održati predavanje o Indiji u svečanoj sali Fakulteta (broj 114).

Hindi je posle kineskog jezik sa najvećim brojem govornika u Aziji. To je indoevropski jezik pod kojim se uglavnom podrazumeva standardna verzija hindustanskog jezika koji je od 1965. godine službeni jezik Indije uz dotadašnji engleski. Hindiju je srodan i ceo niz indo-arijiskih dijalekata. Standardno pismo hindija je devangari.

Planirano je da od oktobra tj. početka sledeće školske 2016/2017. godine, hindi postane dostupan svim studentima Univerziteta u Novom Sadu kao fakultativni predmet, ali i svim zainteresovanim sugrađanima, u okviru Centra za jezike Filozofskog fakulteta. Podsetimo, u Centru za jezike naši sugrađani već mogu pohađati časove: engleskog, francuskog, nemačkog, ruskog, italijanskog, španskog, portugalskog, rumunskog, slovačkog, ali i persijskog i turskog jezika. U Konfucijevom institutu moguće je učiti kineski jezik.

 

 

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu