Početna > Vesti>

PREDAVANJE ANDREASA JUKERA

 

 


Profesor Andreas Juker sa Univerziteta u Cirihu održao je u subotu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu predavanje na temu "Komunikacija od tastature do ekrana: novi izazovi za analizu diskursa". Švajcarski stručnjak za englesku lingvistiku i medijski diskurs se tom prilikom pozabavio novim tendencijama u medijskoj komunikaciji današnjice.

Profesor Juker je tom prilikom istakao da se komunikacija u medijskom svetu postepeno menja od dijahrone i sinhrone ka panhronoj, pa je tako danas, putem interneta, moguće dopisivanje tekstualnih medijskih sadržaja objavljenih pre više godina. Takođe se u menja i značenje autorstva, koje iz pojedinačnog prelazi u kolektivno, što se vidi na primeru popularne "Vikipedije". Istovremeno je i razlika između javnog i privatnog sve manje primetna, a kao novi medij sada definitivno figurira i mobilni telefon, tačnije smartfon koji ima sve odlike bilo kog pi si računara.

Gostovanje profesora Jukera na Filozofskom fakultetu je bio deo projekta "Medijski diskurs o siromaštvu i socijalnoj isključenosti", koji realizuje Odsek za medijske studije u okviru Regionalnog projekta promocije istraživanja na zapadnom Balkanu (RRPP) Univerziteta u Friburgu, uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

 

 

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu